Bebeklerin ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ya da bebek maması ile beslenmesi gerekir. 6 ay sonunda miniklere yavaş yavaş ek gıda verilmeye başlanır ve bebeklerin sağlıklı gelişimi için çeşitli besin ögelerine yer verilir. 6 aylık bebek beslenmesi, bebekler için ilk ek gıda tarifleri, ek gıdaya geçiş, besin alerjisi, ek gıda menüleri ve 6 aylık bebek beslenme tablosu gibi merak ettiğiniz tüm konuların yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.
6 Aylık Bebek Beslenmesinde 3 Gün Kuralı
Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslediniz ya da formül süt verdiniz. Peki bu sürenin sonunda, yani bebeğiniz dünyaya geldiği tarihten bu yana 180 günü doldurduktan sonra 6 aylık bebek ne yiyebilir? 6. ayını dolduran bebek yavaş yavaş ek gıda olarak adlandırılan sebze püresi, meyve püresi ile tanıştırılabilir. Tabi bebeğinizi 6 aylık bebek beslenmesi programınız için ev yoğurdu ile de tanıştırma vakti geldi! Peki 6 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı, bebeğime neler yedirmem gerekiyor, hangi miktarlarda yiyecek, püreleri nasıl hazırlamam lazım diyorsanız 6 aylık bebek beslenmesi tariflerini okuyabilirsiniz.. Ancak dikkat edin. Bebeğinize ek gıda verirken mutlaka 3 gün kuralını uygulayın. 6 aylık bebek beslenmesi konusunda minikler bazı besinlere karşı alerjik reaksiyon gösterebilirler. Bebeğinizin hangi gıdalara karşı alerjisi olduğunu tespit etmek için bebeklerde 3 gün kuralı uygulanmalıdır. 3 gün kuralını basit bir örnekle anlatacak olursak; örneğin bebeğinize 6 aylık bebek beslenme programı başlatarak havuç püresi vereceksiniz ama buna karşı bir alerjisi olup olmadığını bilmiyorsunuz. Havuç püresini vereceğiniz ilk gün (bebek kaşığı ile) 3 kaşık, ikinci gün 4 kaşık, üçüncü gün ise 5 kaşık vermelisiniz. Bu besinlerle 6 aylık bebek beslenmesi sonucunda alerjik bir reaksiyon görmediyseniz bu sebzeyi devamlı verebileceğiniz, başka ek gıda tarifleri 6 aylık bebekler için havucu da katabileceğiniz anlamına gelir.
6 Aylık Bebek Beslenmesinde Ek Gıda Alerjisi
6 aylık bebek beslenmesi döneminin bir sorunu olarak görülen bebeklerde besin alerjisi durumunun birtakım belirtileri var. Bunlar; deride kırmızı döküntüler, hırıltılı solunum ve öksürük, kusma, kabızlık, ishal, dudaklarda morarma gibi çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Öyle ki ani ölüme bile yol açabilen besin alerjisi kimi zaman grip veya nezleye benzer belirtilerle bile ortaya çıkabiliyor. 6 aylık bebek beslenmesi döneminde en sık rastlanan alerjik gıdalar; inek sütü, yumurta akı, bal, fındık, fıstık, ceviz gibi besinler alerjiye neden olabilir. Yine de bebeklerde en sık inek sütü alerjisi görülüyor. Bunların yanı sıra, soya, yer fıstığı, deniz ürünleri, buğday, tahin, susam, domates, kakao, çilek, muz, portakal, yulaf, arpa, çavdar gibi yiyecekler de ek gıda döneminde alerjiye en fazla yol açan besinler arasında yer alıyor. Bebeklerde alerji belirtileri besin alındıktan sonraki ilk dakikalarda veya 1-2 saat sonra ortaya çıkabiliyor. Nadiren 72 saat sonra da vücut tepki verebiliyor. Alerji anne sütünden bebeğe de geçebiliyor. Besin alerjileri anne sütüyle beslenen bebeklerde genellikle ek gıda başlangıcı 6. aydan itibaren görülür. Bebeğin inek sütüne alerjisi varsa, annenin bebeğini emzirdiği süreçte tereyağı, peynir, yoğurt, laktoz, aroma katıcı maddeler, içerisinde laktoz olan süt artırıcı çaylar, krema ve muhallebi gibi ürünlerden uzak durması gerekir. Besin alerjisini önlemenin yolları var elbet. En başta da annelere düşen önemli görevler var. Bebeğin bir besine alerjisi olup olmadığını anlamak için 6 aylık bebek beslenmesi konusunda çok dikkatli olmak gerekiyor. Yeni başlanan besinlerin az verilmesi ve alerjik reaksiyonların gözlemlenmesi 6 aylık bebek beslenmesi döneminde önem taşıyor. Annelerin 6 aylık bebek beslenmesi konusunda her bir gıdayı en az 3 gün kuralıyla vermesi, her gün yavaş yavaş artırması, ek gıdaya başlarken önce sebze çorbası ve tahılları az az denemesi gerekiyor. Bunların yanı sıra yumurta akına 1 yaşından önce başlanmaması, peynir, yoğurt ve daha sonra da yumurtanın dikkatlice ve yavaş yavaş artırılarak verilmesi önerilmektedir. Ailesinde alerjisi olan bebeklerin ilk 6 ay kesinlikle sadece anne sütü ile beslenmesi, ek gıdaların 6 aydan önce verilmemesi gerekir. 6 aylık bebek beslenmesi konusunda besin alerjisi olan bebeklerde inek sütü proteini içermeyen mamalar tercih edilmeli. İnek sütü ve inek sütü içeren besinler bebeğin diyetinden, bebek sadece anne sütüyle besleniyorsa annenin de beslenmesinden çıkarılmalıdır. 6 aylık bebek beslenmesi sırasında aşırı gazlı, yüzünde devamlı kızarıklık, pullanma ve kafasında konak olan bebeklerde besin alerjilerinin araştırılması gerekiyor. Yine sık ağlayan, bazen sebebi açıklanamayan inatçı bir burun tıkanıklığı ya da bir besini aldıktan sonra burun akıntısı, kaşıntısı ve gözde yaşarma sorunu görülen bebekler de besin alerjisi yönünden dikkatle incelenmelidir.
6 Aylık Bebek Beslenmesi Ek Gıda Tarifleri
6 aylık bebek menüsü ile bebeğinize birbirinden lezzetli ve son derece sağlıklı besinleri verebilirsiniz. Çeşitli meyve ve sebzelerle hazırlayabileceğiniz kolay ve pratik 6 aylık bebek ek gıda tariflerini sizler için derledik:
Havuç Püresi Nasıl Yapılır?
6 aylık bebek beslenmesi listesinde yer alan havuç püresi suda ya da buharda haşlanabilir. 6 aylık bir bebek tadımlık besleneceği için 1 havucun yarısını kullanabilirsiniz. Haşlama esnasında çatalla ezerek havucu kontrol edin. Havucun çok yumuşak bir kıvamda olması gerekiyor. Haşlanan havucu blender ile ezerek 6 aylık bebek beslenmesi listesine dahil edebilirsiniz. İlerleyen dönemlerde farklı sebzeler dahil edilerek havuç çorbası yapılabilir.
Patates Püresi Nasıl Yapılır?
6 aylık bebek beslenmesi listesi içerisinde son derece faydalı olan patates de yer alıyor. Patatesi soyup suda ya da buharda haşlayın. Kıvamı oldukça yumuşak olmalı, pütürlü olması bebeğinizin bu besini zor yutmasına veya öğürmesine neden olabilir. Patates püresi yumuşadıktan sonra blenderda ezip bebeğinize yedirebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken konu ise patates bebekte kabız yapabilir. Kabızlığı önlemek için patates püresini az miktarlarda verip üzerine hafifçe hakiki zeytinyağı ilave edebilirsiniz. İshal bebeklere bu püre önerilir. Blogda bebeğinizin sonraki aylarında patates ile yapılabilecek lezzetli 6 ay ek gıda tarifleri mevcut.
Kabak Püresi Nasıl Yapılır?
Kabak püresi bebeğiniz tarafından çok sevilecek 6 aylık bebek ek gıda tarifleri arasında yer alıyor. Hem lezzetli hem de hafif ve sulu bir sebze olması sebebiyle 6 aylık bebek beslenmesi arasında bulunan kabak ile bebeğiniz dışkısını yapmakta zorlanmayacak. Aynı şekilde kabağı soymadan suda ya da buharda haşlayıp blenderden geçirip bebeğinize verebilirsiniz.
Brokoli Püresi Nasıl Yapılır?
Brokoli püresi 6 ay ek gıda listesi içerisinde bebeğiniz için oldukça sağlıklı bir ek gıda olacak. 6 aylık bebek beslenmesi arasında yer alan brokolinin içerisinde C, E, A, K B6, B2 vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, fosfor, potasyum, demir, çinko gibi pek çok faydalı içerik bulunur. Brokoli püresini isterseniz suda isterseniz buharda haşlayabilirsiniz. Sonrasında çatalla ya da blender ile ezip bebeğinize verebilirsiniz. Brokoli bebek gelişimi için çok önemli bir besin. Dolayısıyla brokoli çorbası, brokoli püresi, içinde brokoli içeren 6 aylık bebek çorbaları tariflerimizi kaçırmayın..
Balkabağı Püresi Nasıl Yapılır?
Balkabağı pişince hem yumuşacık kıvamı hem de tat olarak bebeğinizin seveceği püreler arasında. Kış aylarında çıkan ve 6 aylık bebek beslenmesi arasında bulunan bu besin bebekler için 6 ay ek gıda zamanı çokta faydalı. Balkabağı püresi hazırlamak için sebzeyi suda ya da buharda pişirin, yumuşak bir kıvama geldiğinde blender ya da çatalla ezerek bebeğinize yedirebilirsiniz..
Pırasa Püresi Nasıl Yapılır?
Pırasayı ilerleyen yaşlarda pek çok kişi severek tüketmiyor ancak çok faydalı bir besin. Ek gıdaya geçiş tarifleri arasında yer alan pırasayı bebeğinize erken dönemde alıştırırsanız daha sonraki dönemlerde bu sebzeye itiraz etmeyebilir. Pırasanın sap kısımlarını ince bir şekilde kesin, suda ya da buharda pişirin. Sonrasında blenderden geçirin. 6 aylık bebek beslenmesi için en faydalı besinlerden biri olan pırasa püresi hazır..
Karnabahar Püresi Nasıl Yapılır?
6 aylık bebek beslenmesi listesinde karnabahar da yer alıyor. Karnabahar püresi için karnabaharı suda ya da buharda haşladıktan sonra blender ile ezerek yumuşak bir kıvam almasını sağlayın. 6 ay ek gıda çorba tarifleri arasında yer alan karnabaharı ilerleyen ek gıda dönemlerinde çorbasına katabilir, farklı sebzelerle çok lezzetli tarifler yapabilirsiniz.
Şeftali Püresi Nasıl Yapılır?
Yaz aylarının vazgeçilmezi olan ve 6 aylık bebek beslenmesi arasında önem arz eden şeftali lezzetli ve oldukça faydalı. Ek gıda döneminde şeftaliyi seçerken yumuşak ve taze olmasına dikkat edilmeli. Şeftali püresi hazırlarken dış kabukları da dahil edilerek cam rende kullanılarak bebeğe taze verilmeli, dolapta bekletilmemeli..
Kayısı Püresi Nasıl Yapılır?
Yine yaz ayının enfes meyvesi ve 6 aylık bebek beslenmesi konusunda vazgeçilmez lezzetlerden biri.. Lezzetli olmasının yanı sıra kayısı püresi kabız bebeklere de oldukça iyi gelir. Hatta kaynatılan kayısı suyundan da bebeğe verilerek ek gıda döneminde bağırsaklarının çalışması hızlandırılabilir. Ancak kuru kayısı için bebeğinizin 8 aylık olması beklenmeli. Bu meyveyi yine cam rendeden geçirerek bebeğinize yedirebilirsiniz.
Ayva Püresi Nasıl Yapılır?
Normal şartlarda yumuşak yapıdaki meyveler haşlanarak değil cam rendeden geçirilerek bebeklere verilir. Ancak ayva sert bir meyve olduğu için, 6 aylık bebek beslenmesi döneminde ayva püresi hazırlanırken kabuklarını soymadan suda pişirilerek verilmeli.
Avokado Püresi Nasıl Yapılır?
Avokado seçerken yumuşak ve taze olmasına dikkat edin. Eğer avokadoyu parmağınızla bastırdığınızda içine giriyorsa yumuşak bir avokadodur. Bu meyveyi cam rendede rendeleyebilir, çatalla ezebilirsiniz. 6 aylık bebek beslenmesi arasında bulunan avokado püresi besleyici özelliğinin yüksek olması sebebiyle ek gıda zamanı sabah kahvaltısına, ara öğünlerine eklemeyi unutmayın..
Elma Püresi Nasıl Yapılır?
6 aylık bebek beslenmesi arasında yer alan elmayı bebeğiniz çok sevecek Mevsiminde tatlı elma alıp cam rendeden geçirerek yavrunuza ek gıda zamanı ara öğün olarak elma püresi verebilirsiniz. Elma ile yapılabilecek lezzetli tariflerimize mutlaka göz atın.
Armut Püresi Nasıl Yapılır?
Armut da hem faydalı hem leziz bir 6 aylık bebek beslenmesi ara öğünü olacak. Ayrıca armut püresi bebeğinizin kabızlığına da iyi gelecek.. Mevsimini kaçırmayın, cam rendeden geçirerek bebeğinize mutlaka verin..
Muz Püresi Nasıl Yapılır?
Muz püresine 6 aylık bebek beslenmesi döneminde bebeğiniz bayılacak Ancak aşırıya kaçmayın. Aksi halde kabız olacaktır. İshal bebeklere iyi gelen bir meyvedir. Bebeğiniz için yarım dilim muz yeterli olacaktır. Hatta ek gıda dönemine yeni giren miniğinize yarım dilimden de az vermelisiniz. Çatalla ezerek bebeğinize muz püresi yedirebilirsiniz..
Armutlu Balkabağı Püresi ( + 6 ay ve üzeri için)
Gerekli malzemeler;
- 2 dilim balkabağı
- 1 küçük armut
- 1 çay kaşığı pekmez
Yapılışı: Balkabağı suda ya da haşlanır, armut cam rendede rendelenir. Balkabağı ile armut beraber karıştırılarak üzerine pekmez eklenir. 6 aylık bebek beslenmesi listesine başlayacak miniklere afiyet olsun..
İrmikli Elma Püresi (+6 Ay ve üzeri için)
Gerekli malzemeler;
- 1 yemek kaşığı irmik
- 1 su bardağı su
- Yarım elma
Yapılışı: 1 yemek kaşığı irmiği 1 su bardağı su ile pişirin. Elmayı da haşlandıktan sonra ezerek irmik ile karıştırın.
♡ Elma yerine 6 aylık bebek beslenmesi için armut ile de tarif uygulanabilir. Meyveler sert ise haşlanır, yumuşak ise cam rendeden geçirilir.
Yoğurtlu Enginar (+6 Ay ve üzeri için)
- Enginar püresi
Gerekli malzemeler;
- 1 adet temizlenmiş enginar
- 1 yemek kaşığı ev yoğurdu
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Enginarı suda ya da buharda pişirin. Piştikten sonra çatal yardımıyla ezerek hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu üzerine ekleyerek 6 aylık bebek beslenmesi listesine ekleyebilirsiniz.
Yoğurtlu Brokoli Çorbası (+6 Ay ve üzeri için)
Gerekli malzemeler şunlar;
- 2-3 çiçek brokoli
- 1 çay bardağı kadar ev yoğurdu
- 1 diş sarımsak
Yapılışı: Brokoli ve sarımsağı suda haşlayın. 1 çay bardağı yoğurdu ayrı bir yerde çırpın ve kaynamış brokoli haşlama suyundan biraz su alıp yoğurda ekleyip çırpın. Kaynamakta olan tencereye ise biraz soğuk su koyarak kaynamayı durdurup çırptığınız yoğurdu yavaş yavaş çorbaya ilave edin ve karıştırın. Sonrasında ezici ile ezerek bebeğinizin 6 aylık bebek beslenmesi listenize dahil edebilirsiniz.
♡ Farklı sebzelerle yoğurt ile dilediğiniz çorbayı yapabilirsiniz. Karnabahar çorbası, pırasa çorbası gibi..
Sebze Maması (+6 Ay ve üzeri için)
6 aylık bebek beslenmesi için gerekli olan sebze mamasında gerekli malzemeler şunlar;
- Yarım havuç
- 2-3 çiçek karnabahar
- 1 dal pırasa
- 1 arpacık soğan
Yapılışı: Malzemelerin tümünü buharda ya da suda pişirip blenderden geçirip bebeğinize geçirebilirsiniz.
♡ Bebeğin 6 aylık bebek beslenmesi programında yiyebileceği sebzeler arzunuza göre eklenip çıkarılarak farklı tarifler deneyebilirsiniz.
Kabak Çorbası (+6 Ay ve üzeri için)
- Ek gıda kabak çorbası
Gerekli malzemeler;
- 1 küçük kabak
- 1 tatlı kaşığı pirinç
- 1 diş sarımsak
- 1 buçuk su bardağı su
Yapılışı: Kabaklar küçük küçük doğranır ve sarımsak rendelenir. Yıkanmış pirinçlerle birlikte tencereye alını, suyu eklenerek pişirmeye bırakılır. Sonrasında ezici ile ezerek 6 aylık bebek beslenmesi içine dahil ettiğiniz bebeğinize verebilirsiniz.
Labneli Yulaf Ezmesi (+6 Ay ve üzeri için)
Gerekli malzemeler;
- 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi
- 3 adet siyah kuru üzüm (çekirdekleri çıkarılmış olmalı)
- 1 tatlı kaşığı labne
- Ayına uygun bir meyve
- 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi
- 3 adet siyah kuru üzüm (çekirdekleri çıkarılmış olmalı)
- 1 tatlı kaşığı labne
- Ayına uygun bir meyve
Yapılışı: Yulaf ezmesi ve üzümleri üzerini geçecek kadar suda pişiriyoruz. Piştikten sonra meyveyi ekleyip blenderden geçiriyoruz. Ilındıktan sonra labneyi ekleyerek bebeğinize afiyetle yedirebilir ve 6 aylık bebek beslenmesi programına ekleyebilirsiniz.
Bebek Çılbırı (+6 Ay ve üzeri için)
- Bebek çılbırı
Gerekli malzemeler;
- 1 yumurta sarısı
- 2-3 tatlı kaşığı yoğurt
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Yumurtayı haşlayıp sarısını ayırarak ezelim ve bir kapta yoğurt ile birlikte rendelenen sarımsağı içine atalım. Üzerine 1 çay kaşığı zeytinyağı dökerek bebeğimize yedirelim.
Balkabağı Çorbası (+6 Ay ve üzeri için)
- Balkabağı çorbası
Gerekli malzemeler;
- 3 dilim balkabağı
- Çeyrek patates
- 1 yemek kaşığı irmik
- 1 su bardağı kadar su
Yapılışı: Balkabakları ve patates suda pişirilir ve çatalla kontrol edilerek ardından irmik eklenir. Bu şekilde 5 dakika daha pişirdikten sonra blenderden geçirerek 6 aylık bebek beslenmesi listenize dahil ederek bebeğinize afiyetle yedirebilirsiniz..
6 Aylık Bebek Beslenmesinde Tüketilebilecek Diğer Besinler Neler?
Yukarıda belirttiğimiz ek gıda tariflerinin yanı sıra 6 aylık bebek beslenmesi listenizde yer alacak ve bebeğinizin tüketebileceği 6 7 aylık bebek ek gıda tarifleri arasında bulunan diğer besinler neler:
- Taze fasulye
- Bezelye
- Erik
- Pirinç
- Yulaf
6 Aylık Bebek Beslenmesinde Tüketilmemesi Gereken Besinler Neler?
Bebeğiniz nasılsa hayatı boyunca dilediği besinleri tüketecek. Ancak yaşamın ilk 1 yılında ek gıda döneminde yavrunuza vermemeniz gereken besinler var. Özellikle alerjik reaksiyon gösterme sebebinden dolayı ölüme bile yol açabilir. Aman dikkat anneler. Bebeklerin 1 yaşına dek tüketmemesi gereken 6 aylık bebek beslenmesi listesi şu şekilde:
- Bal
- Yumurta akı
- İnek sütü
- Hazır ve işlenmiş gıdalar
- Tuz
- Şeker
- Meyve suyu (Meyve posasıyla beraber faydalıdır)
- Çilek, Kivi (Alerjik olabilme özelliği var)
- Portakal, mandalina gibi meyveler bebeğinizde pişiğe neden olabilir, 1 yaş beklenmeli.
- Domates (Alerjik)
- Salça
- Sıvı yağ, margarin (yalnızca hakiki zeytinyağı ile beslenmeli)
- Pirinç unu (Besleyici değeri yoktur)
- Kuruyemiş (Bütün halde verilmemeli)
- Kahve, çay, bitki çayları, kola, soda vs. (Sıvı olarak yalnızca anne sütü, yoksa devam sütü, su, çorba verilmeli)
- Ailede süregelen alerji riski olan gıdalar varsa ek gıda dönemi bebeğinize vermeden önce doktora danışmalı.
6 Aylık Bebek Beslenmesi Tablosu
Ek gıdaya geçişte öğün sıklıkları nasıl olmalı diyorsanız 6 aylık bebek beslenmesi listesi örneklerini inceleyebilirsiniz..
Bebeğinizin ilk 1 yıl içinde en önemli ana öğünü anne sütü olmalıdır. Anne sütü yetersizliğinde mutlaka devam sütü verilmelidir. Bebeğiniz 6 aylık bebek beslenmesi döneminde iken 2 veya 3 kez ara öğün eklenmelidir. Esas beslenmesinin anne sütü olduğu unutulmamalı..
ANA ÖĞÜN
Bebeğiniz sabah uyandığında anne sütü yoksa devam sütü almalı.
ARA ÖĞÜN
-Ek Gıda-
Yarım kavanoz meyve püresi veya ev yoğurdu
ANA ÖĞÜN
Anne sütü ya da devam sütü
ARA ÖĞÜN
-Ek Gıda-
Yarım kavanoz sebze püresi ya da çorbası / Ev yoğurdu
ANA ÖĞÜN
Anne sütü ya da devam sütü
* Bebeğiniz gece uyandığında anne sütü alabilir. Doktorunuz onaylıyorsa gece uyanmasında formül süt verilebilir.