Gebelik Hesaplama

gebelik hesaplama

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren gebelik hesaplama hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt aramanız oldukça doğal. Keyifli ve merak uyandırıcı olan bu süreçte sizin ve bebeğinizin neler yaşayacağı hakkında fikir sahibi olmak isteyebilirsiniz. Gebelik haftası hesaplama, kaç aylık hamile olduğunuzu öğrenme, doğum günü hesaplama, hafta hafta gebelik süreci ve çok daha fazlası annelik telaşına girenlerin en çok heyecan duyduğu konular arasındadır. Bebeğinizin tahmini doğum tarihini hesaplayabilmeniz için öncelikle ne zamandır gebe olduğunuzu hesaplamanız gerekir. Sizler için derlediğimiz yazıda gebelik hesaplama, tahmini doğum tarihi, ilişki tarihine göre gebelik hesaplaması ve çok daha fazlası hakkında aradığınız tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Gebelik hesaplama yapılırken döllenme yani ilişki tarihi dikkate alınmaz. Bu noktada dikkat edilecek ilk husus son adet tarihinin ilk başlangıç günüdür. Son ilişki tarihine göre hamilelik hesaplaması yapmak, hamilelik süreci ile ilgili doğru bilgi vermez. Pek çok anne adayı cinsel ilişki tarihini tam olarak hatırlayamayacağı gibi her kadında yumurtlama adet döngüsü de aynı zaman diliminde olmayabilir. Bu sebeple de kadın doğum uzmanlarının dikkat ettiği husus döllenme tarihi olmamaktadır ve uzmanlar tarafından önerilen bir yöntem değildir. Adet gününe göre gebelik hesaplama, anne adayları için en doğru tahminleri verir. Kaç haftalık hamileyim diye merak eden kadınlar, bebeğinin doğum tarihini öğrenmek için son regl döneminin ilk gününü dikkate almalıdır. Tahmini doğum tarihi hesaplama yapılırken son adet döneminden 3 ay geriye gitmek ve üzerine 7 gün eklemek yeterlidir. Adet tarihine göre gebelik hesaplama konusunda örnek vermek gerekirse; son adetinin ilk günü 3 Ağustos olan kadının 3 ay geriye giderek Mayıs ayına ulaşması ve 3 rakamına 7 sayısını eklemesi gerekir. Yani 10 Mayıs, annenin doğum yapacağı tahmini günü belirtir. Tahminden öteye geçmeyen bu gebelik hesaplama, hamilelik sürecinde kadınların biyolojik sebepleri nedeniyle erken ya da geç tarihlerde gerçekleşmesine de neden olabilir. Kaç aylık hamileyim sorusu için de yanıt niteliği taşıyan bu bilgilerde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, gebelikte aylık değil haftalık hesaplamaların yapılması gerektiğidir. Tıbbi anlamda hamilelik haftası hesaplama takvimi oluşturulurken ay ay gebelik hesaplama yerine hafta hesabı yapılır. Bu sebeple kaç haftalık gebeyim şeklinde bir gebelik hesaplama yapmak anne adayları için daha doğru sonuçlar doğuracaktır. Hamilelik kaç hafta sürer diyenler için zamanında bir gebeliğin 40 hafta ya da 280 gün sürer demek mümkündür. Bu da ortalama olarak 9 ay 10 güne tekabül edecektir. Bebeklerin doğum tarihi, anne adaylarının son regl tarihinin ilk gününden itibaren toplamda 40 hafta sonrasına denk gelir. Bu süre ise gebeliğin durumuna göre 2 hafta önce ya da sonra da gerçekleşebilir.

Ayrıntılı Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bir çok anne adayı ayrıntılı gebelik hesaplama konusunda araştırma yaparak gebelik tarihini tahmine etmeye çalışır. Gebelik hesaplama işlemini doğru bir şekilde yapmak için mutlaka bir uzman hekime danışmak ve süreci birlikte takip etmek gerekir. Bunun yanı sıra anne adayları evde hafta hafta gebelik hesaplamasını da tahmini olarak kolay bir şekilde yapabilir. Kadınların son gördüğü adet kanamasının ilk günü, anne adaylarının vücudunun hamilelik sürecine hazırlandığı zamana tekabül eder. Bu süreçte rahim duvarı kalınlaşarak progesteron hormonu aracılığıyla duvar üzerinden dökülen parçalar kan ile beraber vücuttan dışarı atılır. Sonraki süreçte ise rahim kendini yenilemeye başlar ve yumurtalar olgunlaşır. Zamanla gelişmeye başlayan yumurta, fallop tüpleri ile rahme doğru ilerleme gösterir. Yumurtanın dışarıdan gelen sperm hücresiyle karşılaşması halinde döllenme gerçekleşir ve embriyo oluşmaya başlar. Ortalama 20 gün süren bu süreç, anne adaylarının vücudu için bir hazırlık dönemidir. Çoğu durumda ilk gebelik belirtileri döllenme sonrasındaki 4 ya da 5. haftadan önce belirmez. Ayrıntılı hamilelik haftası hesaplama ile doğum tarihini tahmin etmek mümkündür. Fakat bazı durumlarda süreç olması gerektiği gibi ilerlemeyebilir. Normalde 40 hafta sürmesi gereken bir gebelik, bazı durumlarda 24 ila 37. hafta aralığında son bulabilir ve bunun sonucunda erken doğum meydana gelebilir. Ancak erken doğum vakalarının pek çoğu 34 ile 37 hafta aralığında olur. Gebelik hesaplaması, anne adayları için son derece önemlidir. Bu sayede anne adayları gebelikte gerçekleşecek haftalık semptomları, tavsiye ve önlemleri kolaylıkla takip edebilir. Son adet tarihini hatırlayamayan kişiler hem gebelik hesaplama hem de doktoruna net bir bilgi sağlayamıyorsa kişilere gebelik haftasının hesaplanabilmesi için ayrıntılı bir ultrasonografi yapılır. Böylelikle bebeğin ve rahmin gelişimi dikkatle incelenerek gebelik süresi hesaplanabilir.

Gebelik Hesaplamada İlişki Tarihinin Önemi Var Mıdır?

İlişki tarihine göre yapılması beklenen hamilelik hesaplama yapmak çoğu zaman doğru bir sonuç vermeyebilir. Bunun nedeni ise spermlerin rahim içerisinde yaklaşık olarak 3 gün boyunca hayatta kalmasıdır. Bu da yaklaşık 72 saate tekabül edecektir. Yumurtalıklardan rahme doğru hareket etmeye başlaması neticesinde yumurtanın tam olarak ne zaman döllenmeye başlayacağı kesin değildir. Döllenme bazı durumlarda ilk 2 saat içerisinde olabileceği gibi bazı durumlarda 70. saatlerde de gerçekleşebilir. Dolayısıyla ilişkiye girilen tarih kesin olarak biliniyor olsa dahi bu hamilelik hesaplamasında yaklaşık olarak 2-3 günlük bir sapmaya yol açabilir. Kadınlar doğum hesaplama yaparken her zaman son adet tarihinin ilk gününü baz almalıdır. İlişki tarihine göre bir gebelik tahmininde bulunmak net bir gebelik haftası hesaplama yapılmasını sağlamasa da ortalama bir tahmin yapılmasını bir nebze de olsa kolaylaştırabilir. Son adet tarihinin ilk gününe göre bir gebelik hesaplama yapmak, adeti düzenli olarak gerçekleşen kadınlar için doğru sonuçlar elde edilmesini sağlar. Fakat adet döngüsü düzensiz olan kadınlar için bu yöntem doğru bir sonuç vermeyebilir. Güvenilir bir gebelik hesaplama yapmak için ilk adet gününü hatırlamak yerine gebe kalma tarihi değerlendirilebilir. Böyle bir durumda tahmini doğum günü hesaplama yapmak için gebe kalma tarihinin üzerine 266 gün eklenebilir.

Tüp Bebek Gebelik Hesaplama

Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan ya da bu ihtimalin düşük olduğu çiftler için tüp bebek yöntemi tercih edilebilir. Günümüzde sıkça tercih edilen bir yöntem olan tüp bebek yönteminde erkek üreme hücresi olan sperm ile kadın üreme hücresi olan yumurta, laboratuvar ortamında birleştirilir. Cinsel ilişki esnasında olması gereken döllenme, laboratuvarda yapay bir şekilde sağlanmış olur. Uzman doktorlar tarafından takip edilen bu durumlarda tüp bebek tedavisinin başarı oranı oldukça yüksektir. Tüp bebek ile çocuk sahibi olmak isteyenler için tüp bebek gebelik hesaplama çeşitli faktörlere göre farklılık gösterir. Tedavi esnasında kullanılan ilaçlar, hormonal etkiler son adet döngüsünün farklılaşmasına sebep olabilir. Bu da gebelik hesaplama konusunda etki eden faktörler arasındadır. Kadın ve erkek üreme organlarının döllenme işleminin tamamlanması için 2 haftalık bir sürecin geçmesi gerekir. Döllenme sağlandıktan sonra yani gebeliğin 2. haftasında embriyo transferi sağlanır. Dolayısıyla embriyonun hangi günde rahme yerleştirildiği kesin olarak bilinir. Buradan hareket ederek tüp bebek gebelik hesaplaması kolay bir şekilde yapılır. Tedavi ilerleyişi farklılık gösterse de, embriyonun yerleştirilmesinden itibaren 266 gün sonra doğumun olacağı öngörülür. Bazı durumlarda anne adayının rahmine birden fazla da embriyo yerleştirilebilir. Bu yöntemle gebe kalma ihtimali artsa da normal tedaviye göre daha risklidir. Bunun sonucunda çoklu embriyo transferi sonrasında çoğul gebelik durumu da meydana gelebilir. Tekli embriyo gebelik hesaplama da olduğu gibi çoklu embriyo transferinde de gebelik hesaplama aynı yöntemle yapılır. Her ikisinin sonucunda da embriyo transferinden 266 gün sonra doğumun yapılacağı tahmin edilir.

Gebelik Hesaplama Takvimi

Gebelik hesaplama yapılırken anne adaylarının en sık kullandığı cetvellerden biri gebelik takvimi hesaplamadır. Hemen hemen her annenin takip ettiği gebelik hesaplama takvimi, hamileliğin kaçıncı haftasında olduğunu bilen fakat kaçıncı ayında olduğunu bilmeyen kişiler için kolaylık sağlar. Gebelik hesaplama takvimi için şu cetvel göz önünde bulundurulur:

  • 4-5 haftalık gebelik 1 aylık,
  • 8-9 haftalık gebelik 2 aylık,
  • 12-13 haftalık gebelik 3 aylık,
  • 16-17 haftalık gebelik 4 aylık,
  • 20-21 haftalık gebelik 5 aylık,
  • 24-25 haftalık gebelik 6 aylık,
  • 28-29 haftalık gebelik 7 aylık,
  • 32-33 haftalık gebelik 8 aylık,
  • 36-37 haftalık gebelik 9 aylık,
  • 40. haftanın sonu ise 9 ay 10 günlük süreye denk gelir.

Gebelik Hesaplamadan Önce Son Adet Tarihine Göre Cinsiyet Belirlenir Mi?

Erkek üreme hücresi olan sperm ile kadın yumurtasının birleşmesi sonucunda gebelik oluşur. Kadının yumurta hücresinde yalnızca X kromozomu yer alırken erkek sperminin bazıları X, bazıları ise Y kromozomu içerir. X kromozomu içeren bir sperm kadının yumurtasını döllerse XX meydana gelir ve bebek kız olur. Y kromozomu içeren bir sperm yumurta hücresini döllerse X ile Y yan yana gelir ve bebek erkek olur. Burada cinsiyeti belirleyen faktör tamamen erkeğin spermidir. Son adet tarihine göre cinsiyet tahmini yapma ve buna göre gebelik hesaplama, günümüz çiftlerinin en sık merak ettiği konular arasında yer alır. Y kromozomuna sahip olan spermler, X kromozomuna göre daha hızlı hareket eder. Bu noktada çiftlerin bebeklerinin cinsiyetini belirlemek istemesiyle beraber bilimsel olmasa da sık uygulanan yöntemleri akıllara getirir. Adet döngüsünün 14. gününe yakın bir tarihte cinsel ilişkinin gerçekleşmesi, erkek bebek için yumurtlama günü olarak aklın bir köşesine yazılabilir. Bu tarihten daha uzak bir beraberlik ise kız çocuk ihtimalini artırır. Erkek bebek için yumurtlama dönemi hesaplaması yapmak isteyenler, adetin 13-14. günlerini hesaba katabilir. Adet gününe göre bebek cinsiyeti belirleme, yüzde yüz kesin sonuç vermeyebilir. Bazı gebelik hesaplama ve cinsiyet belirleme yöntemlerini deneyen çiftlerin istediği sonucu elde etmesi tesadüften ibarettir. Kız ya da erkek bebek ihtimali haricinde farklı bir ihtimal olmaması nedeniyle tutma şansı her zaman yüzde ellidir. Dolayısıyla son adet tarihine göre cinsiyet belirleme ya da farklı yöntemler ile gebelik hesaplama yapmak itibar edilmemesi gereken konularının başında gelir. PGD olarak adlandırılan genetik yöntem haricinde aya göre bebek cinsiyeti belirleme, adet tarihine göre ilişkiye girme ya da pek çok farklı yöntemin bir geçerliliği yoktur. Bebek cinsiyeti hesaplama yapmadan önce sağlıklı bir bebek dilemek, gebelik sürecini sağlıklı bir şekilde geçirmek her şeyden önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir